خانواده شما دیر یا زود باید مهاجرت کنند؛ هر چند این شرایط برای والدین تجربهای سخت باشد، اما برای کودکان و نوجوانان تجربهای تروماتیک است. چرا که شاید اصلا بخشی از این تصمیم نبودهاند و حتی آن را به خوبی درک نمیکنند. آماده کردن کودک برای مهاجرت به زمان و توجه نیاز دارد. از راهکارهای زیر برای سادهتر کردن تجربه مهاجرت برای فرزندتان استفاده کنید.
تصمیمگیری برای مهاجرت
بسیاری از کودکان با روتین و آشنایی با محیط احساس راحتی میکنند. مهاجرت شاید به نفع تحصیل و آینده فرزندتان باشد. اما بهتر است این کار را زمانی انجام دهید که خانواده شما تغییری را اخیرا تجربه نکرده است. از جمله طلاق یا مرگ. بهتر است مدتی مهاجرت را به تاخیر بیاندازید تا فرزندتان با شرایط سازگار شود.
گاهی تصمیمگیری برای مهاجرت ممکن است خارج از اراده شما باشد. شاید به دلایل شغلی یا مسائل مالی. حتی اگر خودتان مایل به مهاجرت نیستید؛ نگرش مثبت خود را در قبال مهاجرت نشان دهید. طی روند مهاجرت، دیدگاه و خلق و خوی والدین تاثیر زیادی بر کودک و احساس او در این مورد دارد.

بی میلی کودکان برای مهاجرت
مهم نیست تصمیم به مهاجرت چقدر به نفع شماست، برخی از کودکان دوست ندارند از خانواده، محیط آشنا و شرایط کنونی دور شوند. در حالی که این تصمیمی نیست که فرزندتان بتواند برای آن نظر قطعی بدهد.
برای برخی از کودکان مهاجرت ایده ترسناکی است، اما برخی دیگر از تجربه کردن چیزهای جدید هیجانزده می شوند. بیشتر کودکان در شرایط مهاجرت نگران از دست دادن داشتههای خود؛ شامل خانواده و زندگی فعلی میشوند.
به کودک زمان و فضا بدهید. او باید بداند با مهاجرت چه چیزی را از دست میدهد و چه چیزی به دست میآورد. همچنین باید مطمئن شود که چطور میتواند با خانواده خود شامل پدربزرگ و مادربزرگ در ارتباط قرار گیرد.
عدم آشنایی با زبان دوم، مسئله مهم دیگری است که باعث نگرانی کودکان و بیمیلی آنها برای مهاجرت میشود. برای فرزندتان کلاسهایی را برنامهریزی کنید که قبل از رسیدن به کشور مقصد تا حدی با زبان آنها آشنا باشد.

حرف زدن برای آماده کردن کودک برای مهاجرت
سعی کنید در اولین فرصت به کودکان در مورد مهاجرت اطلاع دهید. به ابهامات و سوالات او به طور کامل پاسخ دهید. واکنشهای منفی و مثبت او را بپذیرید. گاهی حتی اگر مهاجرت به نفع خانواده باشد، کودک به دلیل ترس از ناشناختهها از آن استقبال نمیکند. احساس او را درک کنید و آن را رد نکنید.
کودک را تا حد ممکن در روند مهاجرت دخیل کنید. مانند انتخاب و بررسی مدرسهها یا خانه. این کار میتواند احساس او را نسبت به مهاجرت تغییر دهد. به او اطلاعاتی در مورد کشور و خانه جدیدش بدهید. امکاناتی که در کشور جدید خواهد داشت را برایش روشن کنید و به او عکسهای آن را نشان دهید.
مهاجرت با نوپایان و کودکان پیش دبستانی
مهاجرت با کودکان کمتر از شش سال راحتتر است. چرا که درک آنان از تغییر محدودتر است. با این حال، هنوز هم مهم است که به آنان آگاهی و اطلاعات داده شود.
برای آماده کردن کودک نوپا برای مهاجرت به این صورت اقدام کنید:
- توضیحات ساده و کوتاه باشد.
- از داستان برای توضیح مهاجرت استفاده کنید.
- وقتی وسایل کودک را بستهبندی میکنید به او توضیح دهید که قرار نیست آنها را دور بریزید.
- از تغییرات بزرگ در این دوره مانند از پوشک گرفتن یا جدا کردن محل خواب خودداری کنید.

مهاجرت با کودک دبستانی
آماده کردن کودک پیشدبستانی برای مهاجرت تقریبا راحت است، اما هنوز هم باید به کودک در پذیرش موضوع کمک کنید.
برخی از متخصصان توصیه میکنند بهتر است مهاجرت در اوایل تابستان انجام شود تا کودک زمانی برای شروع مدرسه داشته باشد و برخی دیگر نیز معتقدند بهتر است این کار درست قبل از مدرسه انجام شود تا کودک بلافاصله پس از مهاجرت با هم سالانش روبهرو شود.
برای پیشگیری از بروز مشکل، از قوانین مدرسه مطلع شوید. شامل مدارک پزشکی، تحصیلی و موارد دیگر.
مهاجرت با نوجوانان
معمولا نوجوانان در قبال مهاجرت مقاومت میکنند. نوجوان نگران روابط دوستانه و شبکه ارتباطی خود است. مهاجرت برای نوجوان به معنی از دست دادن بخش بزرگی از حامیان خود است. بسیار اهمیت دارد که والدین به حرفها و نگرانیهای نوجوان خود گوش کنند و به آنها احترام بگذارند.
برای فرزندتان مشخص کنید که این مهاجرت از چه لحاظ به نفع اوست، کالج یا شغل. همچنین اگر در میانه سال مجبور به مهاجرت هستید؛ شاید بهتر باشد در صورت امکان اجازه دهید فرزندتان سال تحصیلی را در کشور خودتان در کنار یکی از اعضای فامیل یا دوستان تمام کند.
اقدامات پس از مهاجرت برای کودکان
زمانی که به کشور مقصد رسیدید، قبل از هر چیز اتاق فرزندتان را دکور کنید. سعی کنید فضا را تا حد امکان مشابه قبل دکور کنید تا به کودک حس آشنایی بدهد.
به فرزندتان در دوستیابی کمک کنید. دوستیابی، مهاجرت را برای کودکان و نوجوانان سادهتر میکند. هر چقدر ارتباط و تعامل فرزندتان با محیط جدید بیشتر شود، بهتر و سریعتر میتواند در این فرهنگ ادغام شود. او را در کلاسها و فعالیتهایی که به آنها علاقه دارد؛ ثبتنام کنید. خوشبختانه کودکان منعطفتر از بزرگسالان هستند و زودتر در فرهنگ جدید ادغام میشوند.

مسئله مدرسه مهمترین بخش آماده کردن کودک برای مهاجرت است. بهتر است در روزهای اول بیشتر با معلم و مدیر در ارتباط باشید تا فرزندتان هر چه بیشتر با قوانین خو بگیرد.
انتظارات معقولی از مهاجرت داشته باشید. برخی از کودکان زود عادت میکنند و برخی دیگر به زمان بیشتری نیاز دارند. ارتباط فرزندتان را با دوستان قدیمی و سایر اعضای خانواده در وطن با استفاده از تماس تلفنی، تماس تصویری، چت و اسکایپ حفظ کنید.
روتین زندگی را تا حد ممکن برای او ثابت نگه دارید. مهاجرت به قدر کافی برای فرزندتان تغییر بزرگی است. نیازی نیست با عجله او را در فرهنگ جدید غرق کنید. غذایش را در ساعت معمول سرو کنید. برایش همان غذاهایی را بپزید که به آنها علاقه دارد. برنامههای تلویزیونی مورد علاقهاش را ادامه دهید. هر زمان که فرزندتان آمادهتر بود، میتوانید او را با آداب، رسوم، غذاها، برنامهها و دیگر مسائل فرهنگی کشور جدید مرحله به مرحله آشنا کنید.
اگر پس از مهاجرت همچنان فرزندتان با شرایط کنار نیامده و به نظر میآید علائم اضطراب و افسردگی در او ظاهر شده است؛ بهتر است با یک مشاور کودک مشورت کنید. مشاوره آنلاین به شما کمک میکند که در هر جایی از جهان با یک مشاور هم زبان در ارتباط قرار گیرید.
منبع:
نظرات